Gabby – Jazyková škola Žilina

Prečo je komunikácia dôležitejšia ako gramatika pri učení sa jazyka?

Keď sme sa ako deti učili svoj materinský jazyk, nezačali sme študovaním gramatických pravidiel, ale počúvaním a napodobňovaním hovoreného slova. Tento prirodzený proces ukazuje, že najprv je potrebné zvládnuť základnú schopnosť komunikovať, až následne sa zaoberať jemnosťami gramatiky.

Schopnosť vyjadriť sa, aj keď s gramatickými chybami, nám otvára dvere k praktickej a efektívnej komunikácii. Práve táto schopnosť je kľúčová, pretože jazyk slúži primárne na dorozumievanie a prenos informácií. Zároveň, s narastajúcou praxou a vystavením sa jazyku, prirodzene začíname absorbovať gramatické pravidlá, ktoré sa stávajú pevnou súčasťou nášho jazyka.

Gramatika je samozrejme dôležitá, ale jej prílišný dôraz na začiatku môže brzdiť rozvoj komunikačných schopností. Ak sa študent príliš sústredí na správnosť každej vety, často sa môže cítiť zablokovaný, čo bráni spontánnosti, ktorú komunikácia vyžaduje. Preto by sme sa v úvodných fázach učenia mali zamerať na prirodzené a čo najčastejšie používanie jazyka, pričom gramatické chyby sa postupne vytratia prostredníctvom skúseností a opravovania.

Význam intenzívnej komunikácie a ponorenia sa do jazyka

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako dosiahnuť plynulosť v jazyku, je každodenné aktívne používanie jazyka v reálnych situáciách. Podobne ako pri materinskom jazyku, čím častejšie sa jazyk používa, tým rýchlejšie a prirodzenejšie sa ho učíme. Štúdie zamerané na učenie sa cudzích jazykov ukazujú, že intenzívne používanie jazyka môže výrazne urýchliť progres.

Napríklad metóda “jazykového ponorenia” (immersion) spočíva v tom, že sa študent neustále obklopuje cudzím jazykom — počúva ho, hovorí v ňom a číta v ňom každý deň. Ak niekto denne komunikuje v jazyku niekoľko hodín, výsledky sú často prekvapivé. Štúdie ukazujú, že už po troch mesiacoch intenzívneho ponorenia do jazyka možno dosiahnuť výrazný pokrok. Na rozdiel od tradičných metód, kde sa jazyk učíme niekoľko hodín týždenne, takýto prístup vytvára podmienky na to, aby sa jazyk stal prirodzenou súčasťou každodenného života, čo vedie k rýchlejšiemu a trvalejšiemu osvojeniu.

Čo z toho vyplýva

Ak sa teda niekto chce naučiť jazyk rýchlo a efektívne, je kľúčové, aby sa zameral v prvom rade na komunikáciu a až potom na gramatické detaily. Zároveň je intenzita komunikácie kľúčovým faktorom úspechu. Ak dokážeme vytvoriť prostredie, v ktorom sme cudzímu jazyku denne vystavení a aktívne ho používame, náš progres môže byť omnoho rýchlejší.